Etusivu | Palaute | Ohjeet | Suomeksi | Svenska | English   Orimattilan kirjasto | www.orimattila.fi
Etusivu > Ohjeet
Käyttöohjeet
Kirjautuminen ja rekisteröinti
Omat tietoni
Varauksen teko
Voimassa olevat varaukseni
Luettelo työasemista eli millaisia työasemia kirjastossa on


Palvelussa voi varata kirjaston asiakastyöasemia. Varauksia voi tehdä yhden kerrallaan. Uuden varauksen voi tehdä, kun tulee käyttämään varaamaansa aikaa. Varauksen teko vaatii palveluun rekisteröitymistä. Työasemia ja vapaita aikoja voi selata kirjautumatta tai rekisteröitymättä palveluun. Kirjastoissa on myös ns. jonotustyöasemia, joita ei voi varata.


Kirjautuminen ja rekisteröinti

Kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortti sekä PIN-koodi. Molemmat saa kirjastosta esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Kirjastokortin ohella palveluun voi kirjautua myös sähköpostiosoitteella, kunhan sen on ensin syöttänyt palvelun omiin tietoihin (ensimmäisellä kerralla on kirjauduttava kirjastokortilla). Ensimmäisen kirjautumiskerran yhteydessä käyttäjä rekisteröidään palveluun. Kun lopetat palvelun käytön, muista kirjautua ulos. Kirjaudu ulos –linkki löytyy vasemmasta palstasta.


Omat tietoni

Täydennä omiin tietoihisi nimesi. Tämä helpottaa asiointia mm. puhelimitse varausta tehtäessä tai peruttaessa. Suosikkikirjasto-kentät luovat vasempaan palstaan pikalinkit haluamiesi kirjastojen varaustilanteisiin. 1. suosikkikirjastosi mukaan tehdään oletuslajittelu Luettelo työasemista –toimintoon.


Varauksen teko

Varauksen teko aloitetaan hakemalla vapaa aika. Vasemman palstan kirjastolinkeistä tai etusivun keskipalstan Valitse kirjasto –valikosta siirrytään kyseisen kirjaston työasemien varaustilanteeseen. Tarkennetussa haussa voidaan hakea vapaita aikoja kaikista kirjastoista sekä rajata työasematyyppiä ja varauksen ajankohtaa. Varauksen voi tehdä myös toiminnolla Luettelo työasemia. Palveluun voi kirjautua myös vasta varauksen teon yhteydessä.

Kirjaston työasemien varaustilanteen listaus

Antamasi hakuehdot -kohdassa on tieto listausta vastaavasta kirjastosta ja päiväyksestä. Päiväystä voidaan vaihtaa kalenterista. Valittavina ovat kuluva ja seuraavat 30 päivää. Varausajan pituus valitaan varausaika-kohdan painikkeista. Valinta muuttaa listausta siten, että vapaina näkyvät ainoastaan ne kuvakkeet, joista voi tehdä valitun ajan pituisen varauksen. Työasema ja varauksen alkamisaika valitaan klikkaamalla haluttua kuvaketta listauksesta. Kuvakkeen väri kertoo työaseman tyypin ja numero työaseman numeron. Valkoiset kuvakkeet ovat aikuisille tarkoitettuja työasemia ja siniset kuvakkeet lapsille (alle 15 v.) tarkoitettuja. Lasten romppukoneilla voidaan käyttää ainoastaan työasemalle asennettuja romppuja, eikä niissä ole Internet-yhteyttä. Kirjastoissa, joissa ei ole työasemia erikseen lapsille, ovat aikuisten työasemat myös lasten käytettävissä. Useissa kirjastoissa on myös ns. jonotustyöasemia, joita ei voi varata. Tieto näistä löytyy vasemman palstan Luettelo työasemista –kohdasta.

Työaseman ja varauksen tiedot

Kun työasema on valittu, siirrytään sivulle, jossa nähdään työaseman tarkemmat tiedot ja varaus vahvistetaan.

Työaseman tiedoista löytyvät mm. työaseman sijainti kirjastossa, pisin sallittu varausaika sekä mahdolliset erikoisohjelmat ja –laitteet. Lisätiedoissa voi olla huomautuksia esim. työaseman rajaamisesta tiettyyn käyttöön.
Varauksen tiedoissa ilmoitetaan päiväys ja varauksen alkamisaika. Varausajan pituutta voidaan vielä muuttaa valikosta. Henkilökunnalle voi jättää varausta koskevan viestin sille varattuun kenttään. Mikäli palveluun ei ole vielä kirjauduttu, on kirjautuminen tehtävä tässä vaiheessa täyttämällä sivun alaosan kirjautumistiedot. Varaus tehdään Varaa työasema –painikkeesta. Varauksen teon onnistumisesta tulee ilmoitus näytölle.


Varaukseni

Tieto voimassa olevista varauksista on etusivulla tai Varaukseni –kohdassa. Varausta ei voi jälkikäteen muokata, vaan tarvittaessa varaus on poistettava ja tehtävä uusi varaus. Muistathan peruuttaa varauksesi, mikäli et käytäkään varaamaasi aikaa. Varauksen voi peruuttaa myös puhelimitse.


Luettelo työasemista eli millaisia työasemia kirjastossa on

Kaikki kirjaston asiakastyöasemat löytyvät vasemman palstan Luettelo työasemista -kohdasta. Kirjastoa voi vaihtaa valikosta. Kuvakkeen väri kertoo työaseman tyypin ja numero työaseman numeron. Valkoiset kuvakkeet ovat aikuisille tarkoitettuja työasemia ja siniset kuvakkeet lapsille (alle 15 v.) tarkoitettuja. Lasten romppukoneilla voidaan käyttää ainoastaan työasemalle asennettuja romppuja, eikä niissä ole Internet-yhteyttä. Kirjastoissa, joissa ei ole työasemia erikseen lapsille, ovat aikuisten työasemat myös lasten käytettävissä. Punaiset kuvakkeet ovat ns. jonotustyöasemia, joita ei voi varata.

Kunkin työaseman tarkemmat tiedot saa esille klikkaamalla työaseman kuvaketta. Tiedoista löytyy mm. työaseman sijainti kirjastossa, pisin sallittu varausaika sekä mahdolliset erikoisohjelmat ja –laitteet. Lisätiedoissa voi olla huomautuksia esim. työaseman rajaamisesta tiettyyn käyttöön. Sivulta voidaan myös varata aika työasemalle.